Dansk
 
engelsk
        Bookmark and Share    
 

Pelspleje

                                                              Pelspleje:

Den Sibiriske kat har normalvis ikke en vanskelig pels at pleje. Dog hænger farve og pelstype lidt sammen og det kan i nogle tilfælde betyde, at katte som er hvide, blå eller sølv, kan have en tendens til en lidt blødere pels, hvilket kan medfører at den filtre lidt lettere i fældningsperioden.

I killingens første vinter, sætter den oftest ikke så kraftig vinterpels, fordi den tit ikke har skiftet hele killingepelsen. 
Når hankatte sætter vinterpels, får de gerne en flot og kraftig løvemanke og denne skal gerne børstes lidt ekstra - særligt under hagen og bag ørerne.

Hvis man lader sin kat komme ud, vil den sætte kraftigere vinterpels end, hvis den bare er indekat i stuetemperatur. Jo koldere det er, jo mere vinterpels sætter den og jo kraftigere fældning. 
I foråret ses den største fældning, men det er individuelt, hvor stort arbejde der er med pelsen. Generelt har vi ikke meget arbejde med kattenes pels.  Fældningsperioden starter typisk i februar-marts og strækker sig til cirka slutningen af april. 
Fugtigt vejr vil også gør at pelsen let filtre. 

Umiddelbart er det ikke nødvendigt at bade katten, med mindre det er med henblik på udstilling. Ønsker man alligevel at bade katten af en eller anden årsag, er det vigtigt man lære den det lige fra killing. 

Man skal huske at vænne katten til at få børstet pels, lige fra den er killing og inden pelsen begynder at filtre og fælde i kattens første forår med voksen pels. Når man alligevel sidder med killingen i en hyggestund, så find kammen frem, selvom der kun er killingedun at børste. Det skal indlæres som noget positivt og killingen skal vænnes til at blive håndteret og pillet alle steder. 

Til hverdag anvender vi bare en stålkam, som er fin i den ene ende og grov i den anden ende. Man kan købe sig fattig i soigneringsudstyr, men en stålkam er i virkeligheden alt hvad man behøver, hvis man får børstet katten 1-2 gange om ugen. En stålkam kan købes i en almindelig dyrehandel og koster normalvis under 50 kr. Vi anvender dem af mærket "Trixie", som oprindelig er lavet til hunde: 
Stålkam af mærket "Trixie" (til hund)

Hvis man syntes at katten fælder for meget til at man kan holde filter væk, kan det anbefales at man køber en stor kam/børste, som hedder "Furminator". Denne fjerner alle fældningshårene, uden at skære katten i huden!
En "Furminator" koster ca. 230 kr., men der er efterhånden kommet en del kopi produkter, som også virker ganske udmærket - prisen på disse er 70-100 kr.
En Furminator kan købes hos www.zooplus.dk :
 

Hvis uheldet er ude og katten har fået en filter, som man ikke kan få bugt med, anbefaler vi at man anvender en trimmekniv/kam med skærende tænder. Denne kan ligeledes købes hos www.zooplus.dk og koster 39 kr.:

Man må aldrig - gentager - aldrig (!!!) bruge en saks til at fjerne filter i pelsen! Kattehud er ligesom silke og man opdager ikke, hvis man får klippet et ordentlig stykke hud af katten, før man står med det i hånden. 

Når man børster katten, kan man nogle gange opleve, at pelsen bliver helt elektrisk og man føler måske næsten at man slår gnister med katten. Dette er naturligvis meget ubehageligt for katten og fremmer ikke ligefrem nogen glæde ved pels soignering. Det kan anbefales at anvende en balsamspray, hvilket også gør at kattens pels er lettere at rede ud. Dog syntes katte sjældent, at det er rart at blive sprayet på, derfor kan det være en god ide, at spraye det på hænderne, hvorefter det gnides ind i kattens pels. Det kan købes hos www.webapoteket.dk og koster ca. 70 kr. Nogle dyrlæger forhandler dem også. Den ser sådan ud:


Hvis man ikke kan komme til at ordne pelsen i problem områderne på katten - typisk under forbenene/på brystet og mellem bagbenene - så søg professionel hjælp. Kontakt en hunde- & katte-frisør, eller lad dyrlægen lige tage trimmeren og klip katten på de få udsatte steder (uden at skamfere katten!).Læs også gerne det større afsnit om pelspleje, ved at læse afsnittet "En semilanghårskat".
DK Meldgaards, Laila & Mads Meldgaard Petersen | 8930 Randers NØ - Denmark | mail@katterimeldgaards-sibirisk.dk