Dansk
 
engelsk
        Bookmark and Share    
 

Om os

Om os bag katteriet

Mit navn er Laila Meldgaard Petersen, og sammen med min bedre halvdel Mads, har jeg opdrættet Sibiriske katte siden midten af år 2004. Vi er et ungt par som begge er født og opvokset i Randers, Østjylland. Egentlig startede vi med at interessere os for racen Maine Coon, men fik en rigtig dårlig start, idet vi havde købt en killing som var særdeles uegnet til avl, og måtte ende sine dage i en alder af 6 måneder pga. sygdom. Allerede dengang, havde vi et ønske om et lille opdræt.

Vores første møde med den Sibiriske kat, var da vi blev introduceret for racen på Internettet, i slutningen af år 2003, af vores nære venner, som også startede opdræt (de er siden hen lukket ned igen). Vi brugte lang tid på at studere racen, og mødte dem Siden hen på en udstilling, hvor en tysk kvinde præsenterede sine Sibiriske. Denne tyske kvinde var blandt de første som fremviste Sibiriske katte på danske udstillinger, og desværre har racen fejlagtigt fået en dårligt omdømme mht. temperament pga. hende. Umiddelbart blev vi ikke betaget af de Sibiriske katte vi mødte på udstillingen, og med yderligere research, skulle vi efterhånden erfare at racen ikke var specielt udbredt i nogen lande. Vi tog kontakt til mange opdrættere, i flere forskellige lande, men fandt ikke hvad vi søgte. I foråret 2004 kom vi i kontakt med en tysk opdrætter, som tog imod os med åbne arme. Hun havde netop den perfekte hunkat til os, som vi kørte ned efter få uger senere. Dette var således vores første hunkat D*Spirit Of New Heaven’s Iljuschka. Men nu skulle det næste jo så være, at vi manglede en han til hende. Vi planlagde at parre hende i Sverige, som var det land, hvor vi fandt flest tiltalende hankatte. Men da vi tog kontakt til en opdrætter for at købe en parring, fik vi i stedet tilbuddet om at købe hankatten, hvilket vi ikke kunne modstå, og således rejste vi til Sverige for at hente hankatten RU*Svetozar Chingi-Tura. Han var oprindelig importeret fra Rusland, men havde været brugt i avl i Sverige.

Vi blev utrolig betaget af vores to første Sibiriske katte, som viste sig med en flot type på udstillinger og fik gode resultater. Vores hankat Svetozar Chingi-Tura blev den første Sibiriske Europa Champion i Skandinavien, og vi var meget stolte.

Vores to katte havde også den sundhed og det temperament, som man ønskede for racen, og viste sig at give os nogle fantastiske killinger. På kort tid havde vi et forholdsvis stort netværk med opdrættere i mange lande, og befandt os i en verden, vi tidligere aldrig havde troet fandtes.

Katteri DK Meldgaards er udelukkende et hobbyopdræt, trods det fylder meget i vores liv. Vi startede i med kun én han og én hun, men vi blev bidt af hobbyen og bruger nu alt vores tid på kattene og alt, hvad der hører med - det er gået hen og blevet en livsstil.

Med min baggrund som veterinærsygeplejerske, og med kærligheden til Sibiriske katte, følte vi at vi kunne bidrage med meget i avlen af denne race. Det var en naturlig og sund race, som endnu ikke havde set meget af dagens lys i opdrætter verdenen, og vi havde nu en chance for at være med fra start, og selektere de bedste med henblik på temperament, sundhed og type. Vi bruger meget tid på at studere stamtavler, og udvælge de helt rigtige katte til vores opdræt, og har importeret og eksporteret katte fra snart alle verdens hjørner.

Det er vores ønske og mål, at udbrede interessen og kundskaben for racen, samt opdrætte Sibiriske katte til familie katte, såvel som til videre avl og udstilling.

Som opdrætter har man jo en idé om den perfekte kat, så her startede vores opdræt og idé, og alle kender vel følelsen af at mere vil have mere…

 Mads & Laila Meldgaard Petersen
I sommeren 2008 blev vi gift.

 
I oktober 2010 fik vi vores søn Mathias & i december 2012 fik vi vores datter Linnea & i september 2015 fik vi vores søn Leander.

Vi har i foråret 2006 købt en stor landejendom på 214 m2 med 3 tdl., i udkanten af Randers by. Vores hus er på 250 m2 og vi har rigelig plads til både børn, katte & hunde. 

Mads er uddannet kok og er meget ambitiøs. Han er køkkenchef i en kantine i Århus. Igennem årene har han prøvet kræfter med mange forskellige ting inden for kokkebranchen.
Når der er et pusterum fra arbejdet og dyrene, trækker fodboldbanen. Han har jagttegn, og jagten kombineres med træning af vores 4 hunde.

Laila er uddannet veterinærsygeplejerske på et Dyrehospital i Randers. Hun været på det samme dyrehospital siden 1998.
Hun er endvidere uddannet professionel hundeinstruktør & adfærdsbehandler i foreningen PAFF.

Det meste af fritiden går med at nusse om kattene og tage på udstillinger med dem. Derud over med at træne vores Labradors og gå på udstillinger, markprøver og praktisk jagt.

Vi har udelukkende killinger for fornøjelsens skyld, og vi nyder hvert et kuld. Vores katte lever sammen med os, og har adgang til de fleste rum og møbler i huset. Det er vigtigt for os at kattene trives, og er en del af familien. Vores katte er meget sociale, både i forhold til mennesker og til hinanden, og trives meget fint med vores Labradors.

Trods det at vi har et forholdsvis stort katteri, gør vi meget ud af, at bruge den nødvendige tid på vores katte og killinger. Killingerne vokser op inde i huset, og har en stor kravlegård i vores køkken-alrum. De bliver vel socialiseret og udrustet til lidt af hvert, således at de vokser op som velfungerende katte.

Vi lægger stor vægt på at dække alle killingernes behov, og give dem den rette prægning - og lidt til!

Læs gerne under "Køb af killinger" for mere information om killingernes opvækst hos os.

Gennem årene har vi lavet rigtig mange importer af Sibiriske katte fra forskellige lande, men hovedsageligt fra Rusland, hvor racen stammer fra. 

De første af vores importerede katte, er i dag grundstammen til hele vores avl. Ved hjælp af de efterfølgende importer igennem årene, fik vi forbedret avlen og grenet den ud med flere og mere spændende generationer.

Vores avlsdyr har alle afstamning fra Rusland, hvor racen oprindelig stammer fra, men vi har efterhånden avlet de fleste af vores egne katte igennem en del generationer. På den måde kender vi vores avlsmateriale ud og ind og er dermed i stand til at forudsige både sundhed, temperament og udseende rigtig godt, hvilket vi vægter rigtig tungt og det giver en god sikkerhed for den nye familie, for at de får en god killing.

Jævnligt fornyer vi avlen, ved at tage forældre dyrene ud af avlen og beholde et afkom til videre avl, samt laver nye importer. Ved at avle på denne måde, er vi i stand til hele tiden at forbedre racen, fordi vi igen og igen udvælger de afkom, som er bedst egnet til avl. Samtidig bliver hver enkelt kat ikke overbrugt i avlen, hvilket ellers vil påføre hver enkelt kat en unødvendig belastning, samt let ville føre til indavl, fordi racen er så sjælden og dermed er hele genpoolen inden for racen er forholdsvis lille.

Vi forsøger at holde mange af vores blodlinjer i opdrættet adskilte, således at hvis der pludselig opstår en genetisk defekt eller andne sygdom, så er vi i stand til at begrænse skaden, ved at lukke avlen ned på den linje. Men ved at holde vores linjer adskilte, er vi samtidig i stand til at parre vores egne katte sammen på kryds og tværs, uden at have indavl. Vi er også i stand til at tilbyde mere end en, to eller flere katte fra vores avl til andre opdrættere, uden at det betyder at de er beslægtet.

Vi opdrætter kun traditionelle Sibiriske katte, sådan som naturen har skabt dem i Sibirien, altså ikke "colourpoint Sibiriske" (også kaldet Neva Maskerade). Vi anser Neva Maskerade som en anden race end traditionel Sibirisk, da farven der giver de maskede aftegn, er skabt ved at indblande Persere og Siamesere ind i den Sibiriske katterace. Alle vores avlsdyr er testet for Neva Maskerade farve genet, sygdomme og arvelige lidelser (her i blandt hjertelidelser), før de indgår i vores avl.

Ud over vores kærlighed for katte har vi også en stor kærlighed for hunde - Labrador Retrievere. Vi har i øjeblikket fem Labradors, som vi træner til markprøver (jagt prøver) og anvender på udstillinger. Desuden har vores tre børn deres egen lille Chihuahua. 


DK Meldgaards, Laila & Mads Meldgaard Petersen | 8930 Randers NØ - Denmark | mail@katterimeldgaards-sibirisk.dk